• Egen tid är guld värd. Biståndshand­läggaren Ing-Marie Persson vill ha nära havet och pendlar tre timmar om dagen för att få ha det så.

Fackligt

Anställda: Tid viktigare förmån än pengar

24 september 2021

Tid är viktigare än pengar när anställda listar önskeförmåner. Det visar en stor undersökning som Tidningen Vision har gjort. Smarta arbetsgivare ger medarbetarna möjligheten att ta makten över vardagspusslet.

Tidningen Vision har kartlagt vilka förmåner arbetsgivare inom kommuner, regioner och Svenska kyrkan erbjuder. Samtidigt har en stor enkät genomförts bland Visions medlemmar för att se vilka förmåner de anställda skulle vilja ha. 

Så här ser jämförelsen ut:

Tid att läka:

Önskas: Att få gå på vårdbesök, screening för bröstcancer och prostatacancer och tandläkarbesök på arbetstid toppar önskelistan över framtidens förmåner.

Finnes: Kvalar inte in bland de vanligaste förmånerna i dag. En fjärdedel av arbetsgivarna erbjuder någon form av ickeakuta besök i sjukvården på arbetstid, oftast mammografi. Hälften säger ja till akut tandvård.

Extra: I regioner är vårdbesök och screening på arbetstid den mest populära förmånen bland de anställda. Vårdbesök toppar även i kyrkan.

 

Tid att trappa ner

Så gjorde vi

Tidningen Vision har gjort två enkätundersökningar, en med anställda som är medlemmar i Vision, en med arbetsgivare. 2 200 anställda har svarat, svarsfrekvensen var 22 procent. Bland arbetsgivarna svarade 195 kommuner, 21 regioner och 181 arbetsgivare i kyrkan.

Det lockar arbetsgivare med

  1. Friskvårdspeng
  2. Semesterväxling
  3. Extra pension genom löneväxling
  4. Akuta tandläkarbesök på arbetstid
  5. Samtalsstöd hos psykolog

Önskas: Möjligheten att gå ner i arbetstid inför pension. Att få jobba 80 procent av tiden, med 90 procent av lönen och 100 procent pensionsinbetalningar de sista ljuva åren är den förmån som näst flest vill ha.

Finnes: Kvalar inte in på listan över de vanligaste förmånerna. Drygt en fjärdedel av arbetsgivarna erbjuder denna möjlighet i dag.  Svenska kyrkan är mest generös, men bara två regioner har detta.

Extra: Anställda önskar sig också andra pensionsförmåner som extra pension genom löneväxling och pensionsrådgivning. Men de är inte alls lika poppis som möjligheten att gå ner i tid.

Läs mer: 80-90-100-modellen - så funkar den

 

Tid att träna

Önskas: Friskvårdstimme. Poppis förmån redan i dag. De som inte får träna på arbetstid vill göra det, och många av dem som redan får vill ha ännu mer tid till friskvård.

Finnes: En tredjedel av arbets­givarna erbjuder friskvårdstimme. Friskvårdspeng är den i särklass vanligaste förmånen, nästan alla arbetsgivare, 95 procent, erbjuder detta.

Extra: Kyrkan är mest generösa med att erbjuda tid för friskvård.

Karta: Så mycket ger kommuner och regioner i friskvård

 

Tid att fira

Önskas: Ledigt för att fira jämna födelsedagar, bröllop eller flytta in i en ny bostad.

Finnes: Ingen vanlig förmån.  Kyrkan är först på bollen. Där ger var tionde arbetsgivare ledigt för bröllop och var femte för födelsedag. Ingen region och några få kommuner har detta.

Extra: Unga är särskilt sugna på ledig dag vid flytt. Eller kanske dagen efter inflyttnings­festen?

 

Tid att vara ledig

Önskas: Mer semester. Möjlighet att ta semester året om. Sex timmars arbetsdag. Kortare arbetsvecka.

Finnes: Semesterväxling, att byta semestertillägget i pengar till fler lediga dagar. Sex av tio arbetsgivare erbjuder detta. De flesta av dem finns i kommunerna. Finns det någon som erbjuder kortare arbetstid med bibehållen lön? Hör av er till redaktionen!

Extra: Bland anställda i kommuner är semesterväxling den populäraste förmånen.

Läs mer: Här är de vanligaste förmånerna på jobbet

 

Tid att välja plats

Önskas: Möjlighet att arbeta på distans de dagar det är möjligt. Det här har vi fått mersmak på under pandemin. När vi själva kan bestämma var vi ska utföra vårt arbete får vi makt över tiden i vardagspusslet.

Finnes: Oklart läge. En del som jobbat hem­ifrån kommer aldrig att komma tillbaka till kontoret fem dagar i veckan. Andra kan jobba på distans men får inte. Och en grupp har yrken som måste utföras på plats.

Extra: Kommer distansarbete bli en förmån och ska de som inte får eller kan jobba på distans kompenseras? Önskan att få välja själv är stark och det bubblar av förväntningar och avundsjuka under ytan.

 

Förmånerna anställda drömmer om

Tidningen Vision frågade de anställda vilka förmåner de drömde om. Över 1500 frisvar kom in, här är ett axplock:

”Jag skulle vilja ha gratis frukost och lunch på arbetsplatsen. (Vällagad. Så som de gör i Danmark!)”

”En bra förmån vore hunddagis på jobbet.”

”Det vore bra att få volontärarbeta på arbetstid. Jag är god man och det skulle underlätta.”

”Jag önskar det fanns möjlighet att ha vab fast för gamla föräldrar.”

”Önskar att min ­arbetsgivare hade en förskola med flexiblare hämta/lämna-tider, mer anpassad till oss som jobbar i regionen.”

”Ge mig fri laddning av elbil på jobbet.”

"Arbeta från valfri plats i världen."

"Massage varje vecka."

"Bredbandspeng och att kunna jobba flexibelt hemma."

"Tjänstledigt utan att det handlar om barn, studier eller annat jobb. Typ friår/sabbatsår för barnlösa som arbetat minst 10 år."

"Handledd, individanpassad träning på arbetstid. Någon typ av hälsocoach."

"En förskola som var knuten till arbetsgivaren, flexiblare hämta- lämna tider, mer anpassad till oss som jobbar i regionen."

Läs mer: Tidningen Visions undersökning visar att flexibilitet är viktigaste förmånen på jobbet