• Klara Holmin gillar sin roll som doldis i politiken. ”Man får ingen skit och ingen cred”, skrattar hon.

Utveckling

Så jobbar en politisk sekreterare

24 september 2021

Som en av Sveriges dolda makthavare vill Klara Holmin göra Göteborg lite bättre. Hon är en av 47 politiska sekreterare i rådhuset och drivs av att hitta minsta gemensamma nämnare med andra partier.

Kommunstyrelsens sammanträdesrum står redo för möte. Block, pennor och namnskyltar är uppdukade på varsin sida om det ovala bordet. Oppositionen med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ till vänster, och de styrande Allianspartierna, samt Sverigedemokraterna och uppstickarpartiet Demokraterna, till höger.

– Här brukar jag sitta, säger Klara Holmin och pekar på en stol strax bakom sitt kommunalråd Karin Pleijel (Mp) och med Fi och V på ömse sidor.

– Vi tre agerar nästan alltid som en enhet. Men det röriga läget i Göteborg, där inget block har majoritet, gör att alla behöver söka stöd åt olika håll.

Serva kommunalrådet

Det innebär att hennes uppgift som politisk sekreterare, som i första hand är att serva sitt kommunalråd med underlag till beslut i kommunstyrelsen, i praktiken leder till många varv i den gigantiska spiraltrappan mellan de fyra våningsplanen i Göteborgs rådhus.

– Ja så är det, skrattar hon. Mest rörelse är det varannan fredag innan klockan 15.00 när alla yrkanden ska vara klara inför kommunstyrelsens möte kommande vecka. Då pågår full aktivitet för att få till samarbeten mellan de nio partierna som sitter utspridda i huset.

– Eller så var det i alla fall före pandemin, tillägger hon och konstaterar att förhandla på distans är betydligt svårare.

Miljöpartiet huserar på fjärde våningen i det anrika rådhuset som är känt för sina arkitektoniska kvaliteter. Klara Holmin delar kontor med en av partiets övriga tre politiska sekreterare och har kommunalrådet vägg i vägg. Samarbetet är tätt och hon känner att hon har stort inflytande även som bakgrundsperson.

TV 06 2021_Klara Holmin02.jpg

Därför traktar hon inte heller efter ordförandeklubban vilket "hur som helst känns ganska avlägset" och inte heller efter en yrkesbana som politiker.

– Jag ser inte en politisk karriär framför mig eftersom jag inte tycker att det är så det ska gå till. Man måste ha vanliga jobb också. Kanske prövar jag att vara tjänsteman någonstans i staden, säger hon och sveper med handen ut mot Gustav Adolfs torg, med stadshus, folkliv och spårvagnar.

Själv är Klara Holmin från början stockholmare men har sedan flytten för nio år sedan hunnit med att jobba både som ungdomsledare i kyrkan och som kriminalvårdare. Dessutom har hon suttit i olika nämnder och i kommunfullmäktige innan hon för två år sedan blev tillfrågad om tjänsten som politisk sekreterare.

– Det är en lyx att få jobba med politik på heltid. Som fritidspolitiker kände jag hela tiden att jag inte hann med, säger hon.

– Men visst, det här jobbet innebär otroligt mycket att läsa och sätta sig in. Vi behöver förstå olika valmöjligheter och överblicka konsekvenser. Det är ju inte bara att gå på känsla.

I sina andra jobb har hon lärt sig att inte vara konflikträdd. En erfarenhet hon har nytta av också i politiken.

Tillbaka till valspurten

– Det är mycket stötande och blötande både inom partiet och med andra partier. En utgångspunkt i förhandlingarna är att hitta minsta gemensamma nämnare. Det är enda sättet att komma framåt, inte fastna i att man tycker att andra har konstiga åsikter.

I höst är Klara Holmin föräldraledig och väntas tillbaka innan slutspurten inför valet 2022. Som politisk sekreterare har hon ingen anställningstrygghet. Förlorar Miljöpartiet sitt mandat förlorar hon sitt jobb.

– Det kan kännas otryggt, samtidigt förutsätter jobbet en tydlig politisk kompass. Det skulle ju inte gå att helt plötsligt byta parti, säger Klara Holmin.

Det svåraste med politiken tycker hon är alla målkonflikter. Det går aldrig att göra en perfekt avvägning utan det behövs alltid mer pengar till äldreomsorg, skola eller något annat behjärtansvärt. Klara Holmin är också bekymrad över det politiska läget och tycker ibland att det är tungt att jobba i motvind.

TV 06 2021_Klara Holmin03.jpg

– Det känns som om vi är med och skapar förändring, men det är alltid för lite och går för långsamt.

Samtidigt tycker hon att det roligaste är just möjligheten att påverka. Att de förslag, yttranden och yrkande hon skriver gör skillnad.

– Jo, jag har makt, precis som alla övriga politiska sekreterare. Vi har stort förtroende från kommunalråden som inte kan sätta sig in i alla ärenden.

Bara i Göteborg finns det 47 politiska sekreterare. Det är ganska många personer med makt som väljarna inte har en chans att påverka?

Mycket nätverkande

– Ja, jo. Det är många beslut som ska tas och många som bestämmer. Det
kan ju vara bra att det kommer fram.

Många arbetskamrater innebär också många att nätverka med och Klara Holmin berättar att de brukade ha välbesökta after work innan pandemin slog till.

– Det är ju en speciell roll när ens kolleger också är ens meningsmotståndare, men för oss som jobbar inom politiken är det inte känsligt att tycka olika. Jag vet att en del av de andra tycker att jag har fel åsikter och vice versa. Det är ju grunden för att vi är här. Men det utesluter inte att vi kan gilla varandra som personer.


Relaterade artiklar